Екатерини Сакеларопулу  положи клетва като президент на Гърция, съобщава БТА. Тя

...
Екатерини Сакеларопулу  положи клетва като президент на Гърция, съобщава БТА. Тя
Коментари Харесай

Първата жена президент на Гърция встъпи в длъжност

Екатерини Сакеларопулу  постави клетва като президент на Гърция, оповестява Българска телеграфна агенция. Тя е първата жена на този пост в страната.

Екатерини Сакеларопулу е родена на 30 май 1956 година в Солун. Баща й е бил заместник-председател на Върховния съд по цивилен и наказателни каузи. През 1987 година тя приключва юридическия факултет на Атинския университет, през 1989-1990 година продължава образованието си в Парижкия университет 2, специализира конституционно и административно право.

През 1982 година става асистент арбитър в Държавния съвет /Върховен административен съд/, през 1988 година е младши консултант в съда, а през 2000 година - консултант.

През 2015 година е назначена от държавното управление на Гърция за заместник-председател на съда, а през 2018 година го оглавява, ставайки първата жена на този пост /Сакеларопулу е ръководител на Държавния съвет до 2020 г./

В интервала 2013-2015 година Сакеларопулу е член на дисциплинарната гилдия на Министерството на външните работи на Гърция.

Екатерини Сакеларопулу се е занимавала също с социална, преподавателска и научна активност.

През януари 2020 година министър председателят на Гърция Кириакос Мицотакис предложи кандидатурата на Екатерини Сакеларопулу за президент на страната. По неговите думи е пристигнало време страната да бъде управлявана от жена.

Сакеларопулу одобри предлагането на Мицотакис, наблягайки, че то оказва чест както на гръцкото правораздаване, по този начин и на актуалните гръцки дами. На 22 януари Сакеларопулу бе определена в първия кръг на гласоподаване, получавайки 261 гласа, като бе нужна поддръжката на 200 депутати от общо 300. В гласуването участваха 294 депутати.

Сред главните насоки в активността на новата си служба тя уточни сигурността, поддръжката за обществено незащитените групи от популацията, отбраната на околната среда.

Екатерини Сакеларопулу владее британски и френски език. Тя е в цивилен брак с Павлос Коцонис /юрист/.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР